Batteri tester – lader

Batteri tester projekt.

Hvilke type batteri skal der kunne lades, testes:Alle type
Hvilke spændinger:1.2 – 12 v
Hvilken strømstyrke:optil 3 amp
Betjening:Trykknap og menu struktur på lcd display

Arduino
Strømmåling med modul, mindre spændingsfald
spændingsmåling med extern adc, bedre opløsning.
Powerfet’s til ladning og afladning.
Mode: Afladning, opladning og kapacitetstest
jeg forestiller mig at man tilslutter batteri.
Systemet forsøger at finde ud af batterispænding
man justere batteri type og spænding,
Vælger mode : afladning, vælg strømstyrke
Opladning, vælge strømstyrke
Kapacitetstest, vælger strømstyrke
Mulighed for at tilslutte der sendes løbende data på usb

Her kommer projektet vi arbejder med i Arduino gruppen under OZ8H.
Der er ikke så meget materiale endnu

Tanker !

Jeg er kommet frem til at bruge en buck converter ( kina modul til 1£) med lidt modifikationer til at bygge ladekredsløbet, da disse module ofte bruger lm2596 som har et spændings område fra 1.25v til 30 v får vi brug for at snyde den lidt for kunne ladeen enkelt NiCd celler (1,2V), men modulet har alt der skal bruges til en 3A lader, endda en shutdown pin, så man kan slukke helt for ladekredsløbet fra en arduino.

 

Afladekredsløbet har jeg tumlet lidt med og lært en del omkring Power Fet’s, det er ikke alle der er lige gode sammen med 5v logik, de skal typisk have 7-15v g/s for at lukke helt op.man kan få power FET’s der er “logik venlige”, som går helt on ved 5 v.

 

Løsningen må være som Frank også er kommet frem til er at bruge et opamp F.eks lm324 og lade den strømforsyne fra spændingen til hele kredsløbet F.eks 16V (en udtjent lenovo bærbare strømforsyng 16V 4,5A), så måske køre med en forstærkning 10 gange så burde der være nok til at få Power fet’en til at gå on, spændingen kommer fra arduinoen’s PWM udgang evt. bruge timerone biblioteket så får man mulighed for en 10bit PWM 0-1023 i stedet for 0-255.

 

For at få en stabil spændingsmåling bruger vi arduion’s 1V ref. spænding. for at kunne måle spændinger op til 16V skal vi have en spændingsdeler på den analoge indgang, 16:1, det giver så 0.016V/trin (det er 10 bit ADC konvertering).

 

Jeg har fundet et kina modul INA219 som kan måle +-3.2A og som kører i2c den har en 0.1Ohms onboard modstand som kan udskiftes hvis der er brug for måle højere strømstyrke, ved 3,2A giver den en opløsning på 0,8 mA og det er umildbart nok til vores projekt.

Den koster omkring 2 £.

 

Betjeningen af projektet sker med trykknapper eller altenative med en dreje encoder, men vi starter med trykknapper , jeg forstiller mig en select, en værdi skifter og en STOP knap.

Et LCD display 2×16 burde være nok, da der kan trækkes værdier ud af usbporten.

Man kunne måske også udvide betjeningen så man kunne styre alle funktioner fra en PC eller anden microcomputer.

Foreløbig skitse til diagram

Copyright @ All Rights Reserved